به گزارش سلام لردگان - دولت تنها به حدود ?? درصد از مبالغ وعده داده شده آمريکايي براي توافق ژنو دست يافته و باز هم راضي است! در حاليکه در داخل کشور بسياري از کارشناسان سياسي و نمايندگان مجلس از اينکه تيم مذاکره کننده هسته اي نتوانسته سازو کار مناسب براي دريافت منابع مالي وعده داده شده توسط کشورهاي غربي در توافق ژنو را طرحي کند نگران هستند، مشاور ارشد رييس جمهور بيان کرده است که تاکنون ايران به کمتر از ?? درصد اين مبالغ دست پيدا کرده است و همچنان به فکر توافق نهايي در اين زمينه با گروه ?+? است.
به گزارش
افکارنيوز ، از بعد از توافق ژنو آنقدر بحث هاي متفرقه اي مانند مستند «من روحاني هستم » ، فيلترينگ اينترنت و گشت ارشاد و ماجراي «به زور بردن مردم به بهشت» توسط دولت مطرح شده که هيچ کدام از رسانه ها نتوانسته اند به صراحت از دولت درباره اموال و داراييهاي بلوکه شده ايران که طرف غربي وعده داده بود آزاد مي کند، سوال بپرسند . زماني که توافق ژنو در حال نهايي شدن بود، تيم مذاکره کننده هسته اي بيان کردند که سازو کار خاصي براي دريافت اين منابع مالي از طرف غربي پيش بيني شده است اما با گذشت حدود ? ماه از اين توافق و رسيدن به مرز زماني ? ماهه که پايان مدت اين قرار داد موقت است ، دولت نتوانسته در حدو ?? درصد از منابع را دريافت کند.
??? ميليارد کجا و ? ميليارد کجا!در زماني که بحث توافق هسته اي با ايران مطرح بود ، دولت آمريکا به صورت غير رسمي اعلام کرده بود که بسياري از اموال و داراييهاي بلوکه شده ايراني را آزاد مي کند با اين حال اين عدد که به بيش از ??? ميليارد دلار مي رسيد کم کم آب رفت و کوچک شد تا به مرز ?? ميليارد دلار رسيد . بعد از آن بود که وزارت خزانه داري آمريکا اعلام کرد اين مبلغ نيز به صورت قطعي در اختيار ايران قرار نمي گيرد و مبلفي بين ? تا ? ميليارد دلار در نهايت به ايران مي رسد . با اين حال آنچه از داخل سند توافق ژنو بيرون آمد، رقمي در حدود ?.? ميليارد دلار بود.
سازو کار مخفيانه اي که طرفهاي درگير در اين پرونده براي بازگرداندن اين مبلغ به ايران تدارک ديده بودند با اين حال سازو کار غير قابل اطميناني به نظر مي رسد . چند وقت پيش برخي از نمايندگان مجلس و کساني چون احمد توکلي و الياس نادران نگراني خود از اين مسئله را به صورت سوالاتي از دولت مطرح کردند و بيان کردند اين سازو کار به چه نحو بوده که نمي توان اين پول را وارد کشور کرد و يا هيچ استفاده اي از آن کرد ؟
آنطور که برخي اعضاي هيات دولت مطرح کردند، پول بلوکه شده ايران به حساب کشورمان در برخي بانکهاي بين المللي واريز شده اما ايران به دليل تحريم هاي بانکي قادر به برداشت از اين حسابها نيست . دولت آمريکا اعلام کرده بود که ايران بايد ثابت کند اين مبلغ را براي خريد محصولات غذايي و بهداشتي و دارويي استفاده مي کند تا بتواند از منابع اين محل استفاده کند .
غير از اين برخي از شرکت هاي امريکايي نيز مشخص شده بودند که خريد ايران تنها بايد از اين شرکت ها و يا به واسطه آنها انجام مي شد . همين مسئله بود که نگرانيهايي را براي نمايندگان مجلس ايجاد کرد اما به نظر مي رسد همين سازو کار مد نظر ايالات متحده و دولت اوباما نيز قرار نيست به اين زوديها اجرايي شود.
اکبر ترکان مشاور ارشد رييس جمهور در گفت و گو با فايننشال تايمز سعي کرد اين گلايه را به رسانه هاي غربي برساند که «رويههاي پيچيده» مبادلات مالي و همچنين ادامه تحريمهاي بانکي ايالات متحده عليه ايران، توان تهران براي دسترسي به درآمدهاي قيد شده در توافق ژنو را محدود کرده است. وي افزوده است: «ايران تا الان تنها توانسته کمتر از ??درصد را (از حسابهاي بلوکهشده) خارج کند.»
اما اين روزنامه آمريکايي در ادامه اين مطلب نوشته است که پيش از اين نيز مسئولان دولت اوباما بيان کرده بودند که ايران پيگيري مناسب براي فايق آمدن بر پيچيدگيهاي اداري دسترسي به اين مبالغ را انجام نداده و اين دولت ايران است که نتوانسته پولها را پس بگيرد .
سازو کار غربي ، راهکار ايراني زمان زيادي درژنو صرف شد که طرف ايراني و آمريکايي به سازو کار لازم براي اطمينان از اجرايي شدن وعده هاي طرف ديگر برسند . آمريکا به کمک متحدان اروپايي و بازوي نظارتي اش در آژانس بين المللي انرژي اتمي توانست پروسه اي گام به گام را براي اجراي تعهدات ايران در قبال تواق ژنو بيابد و آنطور که هر ماه اين آژانس گزارش خود را ارائه مي دهد ، به طور دقيق نيز اين گامها اجرايي شده است اما به نظر مي رسد ايران در اين مذاکرات نتوانسته سازو کار اجرايي دقيق و قابل اطمينان خود براي دريافت منابع مالي را در متن تعهدات بگنجاند و به همين دليل طرف غربي به هر شکل ممکن توانسته تاکنون بسياري از منويات خود را در جريان ارائه منابع مالي اجرايي سازد .
اما آنچه که اين مسئله را بيش از پيش پر رنگ ساخته و انتقاداتي را به مشاور ارشد رييس جمهور وارد مي کند اين است که در چنين شرايطي آيا باز هم اولويت اصلي ايران رسيدن به توافق نهايي با ايالات متحده است و يا اينکه اولويت تيم هسته اي بايد تعيين سازو کارهاي اجرايي و دقيق براي گرفتن حق ملت ايران از آمريکا باشد ؟
آنطور که فايننشال تايمز گزارش داده است ، اکبر ترکان در گفت و گوي خود با اين روزنامه آمريکايي ، موضوع عدم توانايي ايران براي برداشت از حسابهايش را کماهميت تلقي کرده و گفته است: «از اينکه با برخي مشکلات مواجه شدهايم، متعجب نيستم. مهم اين است که به يک راهکار نهايي (در مورد برنامه هستهاي) دست يابيم.»